ШАНКЕРИ

ШАНКЕРИ

Заработувачка

Просечната месечна нето заработувачка за споредната група Келнери и шанкери каде спаѓаат шанкерите, изнесувала 12.002 денари во октомври 2014 година. Според статистиката на Агенцијата за вработување, во 2018 година, околу 70 проценти од огласите за шанкери се однесувале за вработувања со полно работно време.

(Извор: Државен завод за статистика, Анкета за структура на заработувачката, 2014 година)

Задолженија на работното место

Шанкерите подготвуваат, мешаат и сервираат алкохолни пијалаци, коктели и миксови непосредно до потрошувачите на шанкови или посредно преку доставување на келнерите.

Потребно образование при вработување

Не е потребно формално образование

Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

12 002 МКД

Слободни работни местa

705