Возачи на автомобили,такси-возила и комбиња

Возачи на автомобили,такси-возила и комбиња

Работна средина

Работата на возачите на автомобили, такси-возила и комбиња во најголем дел од времето се одвива во возилата или во диспечерската служба. Нивната работа бара постојано внимание, претежно е во седечка положба, па затоа движењата се ограничени. Честопати треба да подигнат и тежок багаж и пакети кои ги носат патниците со себе.

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Возачите на автомобили, такси-возила и комбиња управуваат со автомобили, такси-возила, комбиња и мали камиони за превоз на стока и патници. Овие возила имаат најмногу до 3.500 к дозволена тежина и најмногу до 8 седишта за превоз на патници.

Потребно образование при вработување

Основно образование и лиценца

Просечна месечна нето заработувачка

18,024 МКД

Слободни работни местa

  • 593