Возачи на автомобили,такси-возила и комбиња

Возачи на автомобили,такси-возила и комбиња

Изгледи за вработување

Возачи на автомобили, такси-возила и комбиња, според податоците на Агенцијата за вработување се едно од најпобарувани занимања. Во просек, на месечно ниво јануари – декември 2019 година изнесува 593 возачи на автомобили, такси-возила и комбиња. Според процените на Анкетата за работна сила на  Државниот завод за статистика  2015-2019 година, бројот на вработени возачи на автомобили, такси-возила и комбиња се движи помеѓу 9.600 – 10.500 лица.

Можностите за вработување се очекува да бидат добри и во иднина, при што некои работодавачи и понатаму се соочуваат со потешкотии при пронаоѓање искусни и квалификувани работници.

Слични занимања (од ISCO-08)

  • Возач на амбулантна кола -3258
  • Возачи на автобуси и трамваи-8331
  • Возач на такси на вода-8350
  • Возач на камион-8332 

Повеќе информации

За вработување:

https://e-rabota.av.gov.mk/

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Возачите на автомобили, такси-возила и комбиња управуваат со автомобили, такси-возила, комбиња и мали камиони за превоз на стока и патници. Овие возила имаат најмногу до 3.500 к дозволена тежина и најмногу до 8 седишта за превоз на патници.

Потребно образование при вработување

Основно образование и лиценца

Просечна месечна нето заработувачка

18,024 МКД

Слободни работни местa

  • 593