ВЕТЕРИНАРИ

ВЕТЕРИНАРИ

Повреди и болести

Работата на ветеринарите може да биде емоционално стресна, бидејки ветеринарите се грижат за болни животни и воедно нудат поддршка на вознемирените сопственици на животните. Работата на фарми и ранчови, во кланици или со диви животни, бара физичка подготвеност на ветеринарите, бидејќи работата со уплашени или болни животни, ветеринарите ризикуваат да бидат каснати, удирани, изгребани или повредени. Исто така, ветеринарите кои работат со заболени животни ризикуваат да бидат заразени од болеста која ја третираат.

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Ветеринарите спроведуваат истражувања, унапредуваат и развиваат сознанија, теории и оперативни методи за работа и применуваат медицински знаења во областа на ветеринарството. Се занимаваат со спречување на болести и лекување на широк спектар на животни или специјализирани за одредена група на животни, а се занимаваат и со научно – истражувачка работа.

Потребно образование при вработување

Високо образование

Просечна месечна нето заработувачка

23.784 МКД

Слободни работни местa

7