ФРИЗЕРИ

ФРИЗЕРИ

Повреди и болести

Најчести повреди на фризерите и берберите се убоди и посекотини од нагледните средства кои ги користат. Професионалните заболувања кај фризерот и берберот се последица на контактите со вода и хемикалии во текот на работата што предизвикуваат промени на кожа на рацете од алергиски или воспалителен тип. Чести се промените и на зглобовите посебно на рацете од реуматски тип и деформации на рбетниот столб како последица на положбата што ја зазема при работата. Стоењето што е позиција на телото при работа предизвикува честа појава на приширени вени. Превенцијата се состои од носење на работна облека, ракавици, чевли со анатомски влошки, нега на рацете, нозете и целото тело.

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Фризерите и берберите потстрижуваат и уредуваат коса, бричат и обликуваат брада, вршат надградба на коса, шатирање, бојадисување, како и други третмани за подобрување на изгледот на косата.

Потребно образование при вработување

Четиригодишно стручно образование

Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

16.997 МКД

Слободни работни местa

  • 63    АВРСМ