ФРИЗЕРИ

ФРИЗЕРИ

Активности

Фризерите и берберите потстрижуваат и уредуваат коса, бричат и обликуваат брада, вршат надградба на коса, шатирање, бојадисување, како и други третмани за подобрување на изгледот на косата.

Задачите вклучуваат:

  • потстрижување, миење, бојадисување и кадросување на коса;
  • бричење или обликување на брада;
  • козметичко третирање на коса;
  • миење на коса и фенирање;
  • чистење и нанесување на креми, лосиони и слични производи за коса;
  • масирање на коса и третман на скалп;
  • чистење на работната просторија;
  • вршење на сродни задачи;
  • надзор на други работници.

Во оваа единечна група спаѓаат следните занимања:

5141.01 Бербер

5141.02 Машки фризер

5141.03 Женски фризер

(Извор: Национална класификација на занимања, www.stat.gov.mk, врз основа на ISCO-08)

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Фризерите и берберите потстрижуваат и уредуваат коса, бричат и обликуваат брада, вршат надградба на коса, шатирање, бојадисување, како и други третмани за подобрување на изгледот на косата.

Потребно образование при вработување

Четиригодишно стручно образование

Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

16.997 МКД

Слободни работни местa

42