ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ
Активности
Производителите на млечни производи се занимаваат со подготовка на млеко и негова преработка во путер и различни видови сирење, кашкавал, кајмак, урда и други млечни производи за продажба.
Задачите вклучуваат:
- варење млеко, одвојување на кајмакот од млекото, матење на кајмакот во путер;
- мерење на масленоста на млекото;
- потсирување млеко, загревање на белото (мрвено) сирење сé додека не ја
достигне саканата тврдост, негово процедување и ставање на сирењето во
калапи за пресување во одредена форма;
- производство на други производи од млеко како кисело млеко, павлака, урда, кајмак, кашкавал и зденка;
- запазување на процедурите и стандардите на производството;
- проверка на квалитетот на млекото и на другите млечни производи;
- пласман на производите на пазарот;
- вршење на сродни задачи;
- надзор на други работници.
Во оваа единечна група спаѓаат следните занимања:
7513.01 Контролор на млеко
7513.02 Млекар
7513.03 Млекар, мајстор
7513.04 Изработувач на сирење
7513.05 Изработувач на кашкавал
7513.06 Изработувач на урда и други млечни производи
7513.07 Изработувач на путер и маргарин
7513.08 Изработувач на сладолед
7513.09 Помошник- бач
(Извор: Национална класификација на занимања, www.stat.gov.mk, врз основа на ISCO -08)