Пекари, слаткари и сродни занимања

Пекари, слаткари и сродни занимања

Повреди и болести

Пекарниците, а особено големите производни капацитети, се полни со потенцијални опасности, како што се жешки печки, машини за мешање и за сечење тесто.

Иако нивната работа е генерално безбедна, пекарите може да се соочат со болки во грбот поради подигнување и пренесување тешки вреќи со брашно или други производи. Други вообичаени ризици се исекотини, гребаници и изгореници. За да се намалат овие ризици, пекарите често носат поддршка за грбот, престилки и ракавици.

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Пекарите мешаат состојки според рецепти за да приготват леб, бели печива, и други пекарски производи. Пекарите произведуваат различни видови и количини леб, бели печива и други пекарски производи наменети за продажба во продавници, големопродажни капацитети, ресторани и објекти за продажба на храна во рамки на институции. Некои пекари создаваат нови рецепти.

Потребно образование при вработување

  • Тригодишно стручно образование
  • Основно образование и сертификат
  • Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

19.034 МКД

Слободни работни местa

  • 250 АВРСМ