Пекари, слаткари и сродни занимања

Пекари, слаткари и сродни занимања

Активности

Пекарите и слаткарите приготвуваат различни видови леб, торти и други производи од брашно, како и рачно изработени слатки.

Пекарите:

 • приготвуваат леб, торти, бисквити, бели печива, пити и други производи од брашно;
 • рачно приготвуваат слатки од мешавини на шеќер, чоколада и други состојки, со помош на рачни алатки и машини;
 • го проверуваат квалитетот на суровините и ги почитуваат професионалните здравствени и безбедносни прописи и спецификации за производство;
 • комбинираат мерки и состојки во садови за мешање или машини;
 • ги премачкуваат производите со заштитни глазури на природна основа;
 • ја контролираат температурата во печките при печење на производите;
 • ја координираат и организираат дистрибуцијата и продажбата на производите;
 • извршуваат сродни задачи;
 • вршат надзор врз други работници.

Занимањата во оваа група вклучуваат:

7512.01 Пекарски работоводител

7512.02 Пекар

7512.03 Пекар, мајстор

7512.04 Бурекчија

7512.05 Слаткар

7512.06 Слаткар, мајстор

7512.07 Тестеничар

7512.08 Изработувач на бели печива

(Извор: Национална класификација на занимања, www.stat.gov.mk, врз основа на ISCO -08)

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Пекарите мешаат состојки според рецепти за да приготват леб, бели печива, и други пекарски производи. Пекарите произведуваат различни видови и количини леб, бели печива и други пекарски производи наменети за продажба во продавници, големопродажни капацитети, ресторани и објекти за продажба на храна во рамки на институции. Некои пекари создаваат нови рецепти.

Потребно образование при вработување

 • Тригодишно стручно образование
 • Основно образование и сертификат
 • Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

19.034 МКД

Слободни работни местa

169