КЕЛНЕР

КЕЛНЕР

Работна средина

Поголемиот дел од времето, келнерите го минуваат на нозе и често носат тешки послужавници со храна, садови и пијалаци. Работата може да биде напорна и со брзо темпо. Во текот на периодите со многу работа, тие се под притисок да ги послужат гостите брзо и ефикасно. Мора да работат тимски со персоналот од кујната за да осигурат дека гостите ќе добијат навремена услуга.

Изгледот е важен, бидејќи келнерите се лицата со кои се сретнуваат клиентите во локалите за послужување храна и пијалаци. Оние што работат во отмени и реномирани ресторани можеби треба да носат униформи, вклучувајќи вратоврска или престилки, кои вообичаено ги обезбедува работодавачот.

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Келнерите служат храна и пијалаци во комерцијални локали за послужување храна и пијалаци, клубови, институции и кантини, на бродови и патнички возови.

Потребно образование при вработување

  • Не е потребно формално образование
  • Тригодишно стручно образование
  • Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

12.002 МКД

Слободни работни местa

  • 1837 АВРСМ