КЕЛНЕР

КЕЛНЕР

Активности

Келнерите служат храна и пијалаци на маси во комерцијални локали за послужување храна и пијалаци, клубови, институции и кантини, на бродови и патнички возови.

Келнерите:

 • ги поставуваат масите со чисти чаршави, прибор за јадење, садови и чаши;
 • ги поздравуваат гостите и ги претставуваат менито и картата со пијалаци;
 • даваат совет за избор на храна и пијалак;
 • примаат нарачки за храна и пијалаци и ги пренесуваат нарачките на персоналот во кујната или на шанкот;
 • ги послужуваат храната и пијалаците на клиентите на масите;
 • ги чистат масите и ги враќаат садовите и приборот за јадење во кујната;
 • послужуваат алкохолни и безалкохолни пијалаци;
 • носат сметки, наплатуваат и користат терминали за наплата и каси;
 • ги испраќаат гостите;
 • извршуваат други сродни задачи;
 • вршат надзор врз други работници.

Занимањата во оваа група може дополнително да се поделат:

5131.01 Главен келнер

5131.02 Бармен

5131.03 Келнер

5131.03 Помошен келнер

(Извор: Национална класификација на занимања, www.stat.gov.mk, врз основа на ISCO -08)

Види занимања
за споредба

Задолженија на работното место

Келнерите служат храна и пијалаци во комерцијални локали за послужување храна и пијалаци, клубови, институции и кантини, на бродови и патнички возови.

Потребно образование при вработување

 • Не е потребно формално образование
 • Тригодишно стручно образование
 • Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

16.711 МКД

Слободни работни местa

1219