ГОТВАЧ

ГОТВАЧ

Работна средина

Готвачите работат во ресторани, училишта, болници, хотели, и други објекти каде што се подготвува и послужува храна. Тие често подготвуваат само дел од оброкот и ја координираат својата работа со другите готвачи и работници во кујната, за храната да биде навремено послужена. Некои работат во приватни домови.

Готвачите стојат на нозе долго време и работат под притисок и со брзо темпо. Иако повеќето готвачи работат во кујни, некои може да работат и надвор на штандови за храна, настани со кетеринг или во мобилни камиони за продажба на храна.

Задолженија на работното место

Готвачите ги планираат, организираат, подготвуваат и готват јадењата, според рецепти или под надзор на главниот готвач, во хотели, ресторани и други места каде што се послужува храна, на бродови, патнички возови и во приватни домаќинства.

Потребно образование при вработување

  • Тригодишно стручно образование
  • Обука на работното место

Просечна месечна нето заработувачка

18.636 МКД

Слободни работни местa

  • 965 АВРСМ